Business Magazine

Balkar gav huvudbry när kontor gjordes om till lägenheter

Bostäder

COMFORT OHLSSONS RÖR – KV MINERVA. När ett gammalt kontorskomplex i centrala Ljungby skulle göras om till lägenheter, dök en del överraskningar upp som ställde Comfort-medlemmen Ohlssons Rör inför utmaningar.

Mitt i centrala Ljungby har LJ Bygg byggt 20 lägenheter. Det är ett fyra våningar högt kontorskomplex som byggts om och försetts med en femte våning. Ohlssons Rör har hållit i VS-installationerna, men när kontor ska göras om till privatboende kan det dyka upp överraskningar. Så var det i det här fallet.

– Ombyggnaden gav oss en hel del utmaningar. För det första fanns det inga färdiga handlingar utan vi fick projektera själva. För det andra var det en del konstiga saker som dök upp när innanmätet demonterades. Framför allt ställde två balkar till det som gick genom huset på samtliga plan berättar Johan Karlsson, projektledare på Ohlssons Rör.

Balkarna hade ett djup på 200 mm och en höjd på 300 mm. Avståndet mellan balkarna var 1,5 meter. Utmaningen var att badrummen var placerade så att en del av balkarna hamnade där. Att gå igenom balkarna gick inte, och heller inte under eftersom rören skulle komma för långt ner. Istället fick avloppen dras på båda sidorna om balkarna.

Det blev dessutom en hel del trummor och nedsänkningar i lägenheterna. Montörerna fick hitta olika gångar på avloppet och vissa lägenheter hade tre avloppsstammar.

– Det var tur att vi har jobbat så länge med beställaren, tio år. När den här typen av överraskningar dyker upp gäller det att ta fram nya ritningar så snabbt som möjligt.

Vår erfarenhet att hitta nya lösningar, plus att vi hade fyra montörer på plats, gjorde att det blev bra till slut.

1 800 certifierade montörer – Läs mer om Comfort