• Sveriges största VVS-kedja
  • 1800 certifierade montörer
  • Säker vatteninstallation
Business Magazine

Elkanaler gav smidigt byte av vattenstammar

Bostäder

COMFORT KARBY VVS – HSB ARLANDA. När sex bostadsrättsföreningar i Märsta skulle byta vattenstammar vände sig HSB Arlanda till Comfort Karby VVS. Ett nytt sätt att dra stammarna sparade både tid och pengar.

HSB Arlanda förvaltar fastigheter i norra Stockholm, bland annat åt sex bostadsrättsföreningar i Märsta. I samband med att vattenstammarna skulle bytas fick Karby VVS uppdraget.

– Vi har jobbat tillsammans med HSB härute i många år säger Johan Lundgren, VD och projektledare på Comfort-medlemmen Karby VVS. Tillsammans med beställaren och en konsult tog vi fram en lösning som sparade mycket tid och pengar för alla.

Eftersom de boende i huset var kvar under hela projektet, var det extra viktigt att hitta en smidig lösning.

– Det vi gjorde var att dra nya vattenstammar från källaren upp genom trapphusen och in i lägenheterna, med avsättningar av lägenhetsmätning. I lägenheterna drogs LK:s Alu-PEX-rör som förlades inne i lägenheterna i elkanaler och vidare till våtrummen och kök, där en traditionell våtrumsinstallation utfördes typ UPL.

Men det var inte bara valet av teknisk lösning som bestämdes av att lägenhetsinnehavarna bodde kvar under renoveringen.

– När lägenhetsinnehavarna bor kvar är det mycket som kan förändras och i ROT-projekt är förutsättningarna sällan solklara. Därför valde vi och HSB partnering som entreprenadform. Det har varit en viktig anledning till att allt har gått så smidigt, avslutar Johan Lundgren.

Läs mer om Comfortkedjan