Business Magazine

En kylig VS-installation

Industri

COMFORT ADERBYS RÖR – LEJONET & BJÖRNEN GLASSFABRIK. När Lejonet & Björnen skulle bygga en ny glassfabrik fick Comfort-medlemmen Aderbys Rör totalentreprenaden på VS-installationerna. Erfarenheten från liknande projekt var en stor fördel.

Svenskarna äter näst mest glass i Europa med 12 liter per år och person. En av de mer kända glasstillverkarna är Lejonet och Björnen från Göteborg. När det var dags att bygga en ny fabrik i Frölunda fick Aderbys Rör i Kungsbacka totalentreprenaden på allt VS-arbete. Beställare var Serneke Bygg.

– Vi har gjort flera jobb tidigare för den här typen av byggnader där man tillverkar livsmedel, bland annat Santa Maria och olika tårtfabriker. Så vi vet vad som krävs med tanke på alla hygienkrav, berättar Anders Molander, VD för Aderbys.

Projekteringen satte igång i oktober 2016 och byggstarten var i februari 2017. Bottenplattan var på 1500 kvadratmeter och försågs med golvvärme. Nedervåningen rymmer produktionsytor, omklädningsrum, kyllager och kontor. På övervåningen finns kontor och ventilationsaggregat. I november 2017 stod fabriken klar och cirka tre montörer från Aderbys Rör har varit inblandade. Mycket av materialet som installerats är anpassat efter de hygienkrav som finns för en fabrik som tillverkar livsmedel.

– Vi har till exempel använt förkromade rostfria rör överallt. Rännorna i golvet är rostfria de också. Sedan gäller det att bygga på ett sätt så att det är lätt att städa och tvätta alla ytor, förtydligar Anders Molander.

1800 certifierade montörer – det här är Comfortkedjan