Business Magazine

Rent vatten med åtta ton sand

Lokaler & Fastigheter

COMFORT FRIGGERÅKERS RÖR – STENSTORPS UTOMHUSBAD. Lagom till sommaren 2017 var alla badsugna i Stenstorp redo för ett premiärdopp i utomhusbadet som renoverats med hjälp av Comfort-medlemmen Friggeråkers Rör.

Nordost om Falköping, mellan Vänern och Vättern, ligger Stenstorp, mest känt för att det var här Gustaf Dalén, pappa till Agafyren, föddes. Här finns också Stenstorps utomhusbad som var i stort behov en ny reningsanläggning för badvattnet. Falköpings kommun kontaktade Friggeråkers Rör som fick jobbet som totalentreprenör för projektet.

– Vi har jobbat åt kommunen så länge kommunen har funnits berättar Thore Larsson, projektledare och ägare av Friggeråkers Rör, Falköpings äldsta VVS-firma.

– I arbetet med Stenstorps utomhusbad fanns det ett klart önskemål om hållbarhet. Därför valde vi sugsandfilter som är miljömässigt bättre för både personal och den allmänna miljön. Det är bara 4-5 anläggningar i Sverige som använder den tekniken.

Till sin hjälp valde de Swimtec som underentreprenör och leverantör av filteranläggningen. Anläggningen byggdes på plats. Rören var stumsvetsade PEH-rör och det krävdes en särskild svetsmaskin till projektet.

– Och sand i mängder in i filtret. Jag tror att det gick åt åtta ton sand som levererades i 25-kilossäckar. Men det behöver ju inte göras om på ett tag. Livslängden är minst 30 år avslutar Thore.

Här ligger ditt närmaste Comfortföretag