• Sveriges största VVS-kedja
  • 1800 certifierade montörer
  • Säker vatteninstallation
Business Magazine

Från olja till fjärrvärme i sträng kyla

Värme & Energi

TTV VÄRMETEKNIK – FORTIFIKATIONSVERKET NORR. Fortifikationsverket äger och förvaltar fastigheter åt svenska staten och är en av Sveriges största fastighetsägare. I Arvidsjaur har Comfort-medlemmen TTV Värmeteknik under flera år konverterat om många av verkets byggnader till vattenburen värme.

– Vi har haft ett avtal med Fortifikationsverket i flera år. De har många byggnader här omkring Arvidsjaur, många av dem är militärens. I flera av de här byggnaderna har vi installerat nya värmesystem så att de inte ska belasta miljön lika mycket, berättar Tord Holmström, grundare av TTV Värmeteknik.

– Vi har konverterat om allt från industrifastigheter till magasin. Från olja till fjärrvärme med nya radiatorer. Det kan vara rätt så stora byggnader, upp till 3000 kvadratmeter och det är rätt så stora oljepannor som vi rivit. I arbetet med det här har vi byggt undercentraler, installerat nya styrningar och shuntgrupper och satt in fläktkonvertorer.

Något som påverkar hur arbetet går till och vilket material som väljs är kylan. Den är en ständigt närvarande faktor som man måste ta hänsyn till som rörmokare i Arvidsjaur.

– Allting dimensioneras efter kylan och lägsta utetemperatur, det som förkortas DUT, alltså dimensionerade utetemperaturer. I Arvidsjaur är det – 35 grader. Det är såklart att det påverkar exempelvis isolering av rörstråk och storlek på element kontra uppvärmningsyta, förtydligar Tord Holmström.

Läs mer om Comfortkedjan