Business Magazine

Kranbil lyfte 15 meter hög skorsten på skola i Ludvika

Värme & Energi

COMFORT VATTENHUSET I BORLÄNGE – HAGGE SKOLA LUDVIKA. Att byta från oljepanna till bergvärme står högt på önskelistan hos många skolor, både av kostnadsskäl och för miljön. Hagge skola i Ludvika har precis gjort detta byte med hjälp av Comfort-medlemmen Vattenhuset i Borlänge.

Hagge skola i Ludvika har 119 elever från F-klass upp till sexan. Under våren och sommaren 2019 har skolan genomfört ett energisparprojekt där oljepannan bytts ut mot bergvärme. Vattenhuset i Borlänge fick totalentreprenaden.

 

-          Arbetet började i januari 2019 och var klart till skolstarten på hösten. Sammanlagt borrade vi tio energibrunnar med ett djup på 230 meter vardera. Sedan installerade vi bergvärmeanläggningen mot befintligt värmesystem. Vi förberedde också för det överordnade styrsystemet, så att bergvärmeanläggningen och övriga styrsystem i fastigheten fungerar tillsammans, berättar Magnus Åhlberg som är projektledare på Vattenhuset i Borlänge.

 

Att genomföra entreprenader när verksamheten är igång har sina utmaningar, inte minst säkerhetsmässigt och med barn i närheten.

 

-          Vi gick igenom med skyddsombud hur arbetet skulle gå till med bland annat borrmaskinen och kranbilen. Kranbilen använde vi när en 15 meter hög skorsten skulle lyftas ut från byggnaden där oljepannan stod, avslutar Magnus Åhlberg.

 

Kontakta Vattenhuset om du vill veta mer om projektet. 

 

Comfort finns över hela Sverige och våra uppdragsgivare är bland annat stat, kommuner och byggbolag. Vi tar oss an både totalentreprenad och underentreprenad, både vid nybyggnation och ombyggnation, riksuppdrag såväl som lokala. Vi erbjuder också service och underhåll. Låter det intressant? Läs mer om oss.

Värme & Energi

Du som bor i hus vet hur dyrt det kan vara att värma upp det. Våra experter kan hjälpa dig med allt från rådgivning och energismarta produktval till installation av nya värmelösningar. Även små åtgärder kan ge stora resultat!

Läs mer

Mer om värme

Comfort-kollen

En trygg genomgång av ditt vatten- och värmesystem. Med vår rådgivningstjänst gör vi ett hembesök och går igenom allt som rör vatten, värme och energi i ditt hus. Efter kontrollen får du en checklista med åtgärder som kan ge dig en lägre energikostnad och ett mer miljösmart hem.

Se över ditt värmesystem

Comfort hjälper dig att se över ditt värmesystem. Här får du tips på hur du kan lufta dina element.