Business Magazine

Nytt miljömärkt kontorshus som sticker ut

Värme & Energi

Piren2 är en av Skanskas senaste profilbyggnader i Göteborg. Det är också ett av cirka 250 svenska projekt som hittills har certifierats enligt det internationella miljösystemet LEED.

Det miljömärkta kontorshuset ligger i ett av Europas främsta teknikkluster och är nytt huvudkontor för Volvo Cars och Autolivs samägda bolag Zenuity.

Zenuity, som utvecklar mjukvara för avancerade förarstödsystem och självkörande fordon, flyttade in i de nya lokalerna i somras. Utöver deras verksamhet finns också ett kafé på markplanet som är öppet för allmänheten.

Inför byggstarten hösten 2015 anlitade Skanska Fastigheter Projektrör Väst som VS-entreprenör av den cirka 9 000 kvadratmeter stora byggnaden på Lindholmen. Med sin stora erfarenhet och omfattande Comfort-garantier är företaget en flitigt anlitad partner vid bland annat ny- och ombyggnation.

– Vi gjorde tidigare projektet Park49, som var nominerat till årets bygge 2017, för Skanska. De var nöjda med vårt samarbete och därför fick vi förtroendet att vara med även på Piren2, säger Stefan Johansson, ägare till Projektrör Väst som har utfört samtliga rörarbeten, all projektering och hyresgästanpassningar.

LEED-certifierad byggnad

Piren2 består av en byggnad på nio våningar varav ett våningsplan är under marken. Kontorshuset är certifierat enligt det internationella miljösystemet LEED och stort fokus har legat på energiförbrukning och hållbara materialval.

– Samtliga blandare är LEED-anpassade och det är beröringsfria blandare i toaletter.

Alla pumpar är Grundfos Magna 3 med hög energieffektivitet. Det är monterat IMI Eclipse ventiler och det är fjärrvärme och fjärrkyla, säger Stefan Johansson.

Och tillägger:


– Vi har lagt ner mycket tid på utförande, snygga och genomtänkta installationer.

Projektrör Väst startades 2009 av Stefan Johansson och Roger Larsson och har sitt kontor i centrala Göteborg. Comfort-medlemmen har i dag 26 anställda och en omsättning på cirka 38 miljoner kronor.

Stark och närvarande partner

Förutom det nyligen färdigställda kontorshuset arbetar de även med ny-, om- och påbyggnad av flera lägenheter i staden, ett flertal större frånluftsvärmepumpsystem och ett antal mindre projekt på Sahlgrenska sjukhuset.

– Oavsett vad det handlar om vill vi vara en stark och närvarande partner till våra kunder. De ska kunna lita på oss från förstudie till överlämning av de projekt som vi gör tillsammans. Att sköta eftermarknaden är viktigt för oss liksom att svara upp snabbt när problem uppstår för kunden, säger Stefan Johansson.

Han betonar att företagets framgångsfaktor beror mycket på en företagskultur där alla är lika viktiga oavsett status eller roll på företaget.

– Vi har och fortsätter att satsa mycket på våra anställda. Vi blev till exempel årets kompetenshöjare inom Comfort 2017. Vi är ödmjuka inför våra uppdrag och stolta över våra montörers beteende och prestation, avslutar Stefan Johansson.

Comfort erbjuder paketerade badrumslösningar och finns i hela landet.

Fakta om LEED

LEED är det miljöcertifieringssystem för byggnader som har störst spridning i världen. Systemet har utvecklats och administreras av den icke vinstdrivande föreningen U.S. Green Building Council. Bedömning görs inom områdena närmiljö, vatten- och energianvändning, material och inomhusklimat. I dag finns LEED-certifierade projekt i 147 länder och territorier över hela världen. Antalet certifieringar och systemet är i ständig utveckling. I augusti 2017 fanns 246 certifierade projekt i Sverige.

Källa: Sweden Green Building Council