Logotyp

Vatten

Vatten är en viktig tillgång i våra liv; vi dricker vattnet direkt från kranen, vi duschar, diskar och tvättar med varmvatten. Men vattnet kan även orsaka skador i hemmet genom en vattenläcka, eller vara hälsofarligt om vi dricker smutsigt vatten med bakterietillväxt.

Varmvattenberedare

Att tänka på inför sitt val av varmvattenberedare 
Det finns många variabler som avgör vilken som är den optimala varmvattenberedaren till sitt hem.

Storleken - hur stor bör beredaren vara?
Vår generella rekommendation är att välja en något större modell än vad behovet idag kräver då den största energiförbrukningen är beroende av vattenuttaget snarare än storleken på beredaren. Vid produkterna kan ni utläsa antal liter 40 °C blandat tappvarmvatten som går att få ut ur beredarna. En dusch konsumerar ca 10 liter varmvatten/minut, ett badkar ca 150 liter och ett diskkärl ca 15 liter.

Korrossionsskydd - rostfritt eller emaljerat?
Varmvattenberedarens tryckkärl är i konstant kontakt med vatten och med tiden sliter detta ner materialet i beredaren. Därför är korrosionsskyddet en viktig faktor. Vattentyperna varierar över hela landet och olika korrosionsskydd lämpar sig bättre för vissa typer av vatten än andra.

Kontakta oss på installation för bästa lösningen anpassad till din bostad.

Vattenfelsbrytare

Vattenskador kan kosta dig onödigt mycket pengar. Med en vattenfelsbrytare kan du skydda ditt hem mot vattenskador och vattenläckor och därav minska eventuella kostnader. En vattenläcka som inte upptäcks i tid kan orsaka förödande skador, en vattenfelsbrytare är en billig försäkring för att upptäcka vattenläckan i tid. Med en vattenfelsbrytare installerad i ditt hem brukar även bostadsförsäkringen gå att minska hos ditt försäkringsbolag.

Vattenfilter

Har du egen brunn? Smakar ditt vatten konstigt eller är missfärgat? Då kan det löna sig att installera ett vattenfilter som renar och tar bort smak, lukt, missfärgningar och bakterier.

Allt börjar med en vattenanalys enligt livsmedelsverkets riktlinjer för enskild dricksvattenförsörjning. Utifrån resultatet från vattenanalysen kan vi på Högbergs Rör hjälpa dig att väja rätt vattenfilter utifrån dina förutsättningar. Vi arbetar med produktlösningar från Callidus, som har allt från stationära filter till filter du kan ta med dig när du reser. Olika vattenfilter filtrerar olika ämnen. För att ta fram rätt vattenfilter för ditt vatten krävs först en vattenanalys.

Normal vattenanalys visar vad som finns i ditt vatten, det kan tillexempel vara för mycket järn som gör att vattnet blir brunt och missfärgar porslin och tvätt, förhöjd halt av kalk som ger vit missfärgning, eller mangan som ger svart eller grå missfärgning. Svavelväte ger en illaluktande doft likt ruttna ägg och uppkommer främst i djupborrade brunnar. Hälsofarliga ämnen som nitrat och fluorid upptäcks i en normal vattenanalys.    

Om du misstänker att du har andra hälsofarliga ämnen i ditt vatten finns det utökade analyser inriktade på metaller, bakterier och radon. Långvariga intag från några av dessa ämnen kan ge kroniska sjukdomar.

Vissa ämnen kan vara svåra att upptäcka eftersom alla inte avger konstig smak, lukt eller missfärgningar.

Vill du analysera och filtrera ditt vatten? Tveka inte att kontakta oss i butiken på Högbergs Rör i Borås så hjälper vi dig från analys till installation. Provsvar från vattenanalysen tar cirka 2 veckor.