Logotyp

ROT-avdrag

På väg att renovera badrummet eller snygga till verandan på sommarstugan? Mitt i brinnande kris blir det halva priset när regeringen vill skapa vita jobb.
Villaägare, sommarstugeägare och bostadsrättsinnehavare kan se fram emot billigare renoveringar och tillbyggnader, åtminstone om man är samvetsgrann och vill betala jobbet vitt.

När regeringen vill få fart på en avstannande byggmarknad införs det gamla rot-avdraget, skattesubventionerade byggtjänster i hemmet.

”Och det är en betydligt kraftigare subvention den här gången”, säger Hans Erik Axelsson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. ”Dessutom finns ingen bortre gräns”, fortsätter han.

Rotavdraget har kommit och gått under årens lopp, mest när det varit lågkonjunktur för att skapa fler byggjobb. Senast var inkomståret 2005. Då fick bostadsägaren göra avdrag för 30 procent av arbetskostnaden och maximalt 10 500 kronor för ett småhus. Den här gången blir det möjligt att dra av 50 procent av arbetskostnaden ända upp till 100 000 i ett hushåll med två personer, 50 000 kronor per individ.

Regeringen öppnar för systemet redan från och med måndag den 8 december. Men det gäller bara nya jobb eftersom förslaget syftar till att få i gång mer arbete: ”Otur för den som redan påbörjat ett jobb”, säger Hans Erik Axelsson.

Och det gäller att få specificerade fakturor där det framgår vad som är arbetskostnaden respektive materialkostnaden. Det är bara arbetet som är avdragsgillt. Sen är det bara att skicka in räkningarna till Skatteverket och eventuellt ansöka om jämkning om man vill få tillbaka pengarna snabbare.

Efter kommande halvårsskifte blir det mycket enklare att få pengarna direkt i handen. Precis som med skatteavdraget för den hushållsnära tjänsten förenklas hanteringen då genom att beställaren direkt bara betalar halva kostnaden till hantverkaren, som i sin tur får begära pengarna från Skatteverket.