Logotyp

6 saker du ska tänka på när du väljer badrum

Det är roligt att planera sitt nya badrum – och med rätt installatör blir det dessutom enkelt. Comfort Umeås badrumsexpert Anna Byström tipsar här om 6 saker du ska tänka på när du ska renovera ditt badrum.

1. VATTEN & AVLOPP

"Om det mesta kring vatten och avlopp ska bytas kan det vara en bra idé att dra nytt hela vägen från källaren. Då vet du att allt är fräscht hela vägen. Vi på Comfort Umeå kan hjälpa dig som husägare med rörarbetet hela vägen till rensluckan. För lägenheter är det föreningen som ansvarar för stammarna, därför brukar vi vanligtvis inte vara inblandade i avloppsarbetet i de badrummen."

2. VAL AV KLINKERSSTORLEK

"Börja med att bestämma om du vill ha kakel, klinker, matta eller en kombination. Tänk på att om du väljer klinkerplattor till golvet bör de inte vara större än 15×15 centimeter för att få ett bra och snyggt fall mot golvbrunnen. Det går såklart att ha större golvplattor om duschdelen är avgränsad med mindre klinkerplattor. Om du vill ha större plattor över hela golvet behöver golvbrunnen vara av den väggnära varianten."

3. BELYSNING

"Vid en badrumsrenovering väljer många att sänka det befintliga taket för att installera halogen- eller LED-spotlights. Halogen ger ett varmt ljus och är ett lite billigare alternativ samtidigt som LED-lamporna håller längre. Tänk på att alla badrum inte har tillräcklig takhöjd för spotlights, då kan det absolut räcka med att endast byta ut den befintliga takarmaturen."

4. VÄRMEKÄLLAN

"Vilket typ av uppvärmningssystem du har i huset styr en hel del. Om du har direktverkande el bli valet enkelt, då är det el som gäller. Om du däremot har vattenburen värmekälla kan den användas till ett vattenburet golvvärmesystem och förslagsvis även till en handdukstork. Det går också att göra en energismart kombination, där golvvärmen är vattenburen på vintern och att den på sommaren drivs av en el-patron."

5. BOSTADENS VENTILATION

"Om din bostad har ett slutet system med värmeåtervinning ska det inte störas, annars passar det bra att installera en badrumsfläkt med automatisk fuktstyrning när du ändå renoverar."

6. INSPIRERANDE INREDNING

"Inredningen är enligt mig det roligaste att fundera kring eftersom den förstärker känslan och stilen i ditt badrum. Frågorna är många och några återkommande frågor är om man ska välja dusch, badkar eller kanske en kombination. Vad du väljer styr i sin tur valet av blandare, takdusch eller ett enklare duschset? Sedan ska du välja om du vill ha en golvstående WC eller en vägghängd? Det senare är mer lättstädad och enligt mig ett snyggt val om väggarna tillåter. Därefter kommer vi in på vilken storlek på badrumsmöbeln som passar bäst. Sortimentet är brett och det finns många olika varianter. Ett bra tips är att välja möbel innan du väljer tvättställsblandare. Om du är i behov av extraförvaring kan ett spegelskåp eller ett högskåp vara lämpligt. Valen kan kännas många och ibland svåra. Därför finns vi på Comfort Umeå till för att hjälpa dig att skapa det badrum just du vill ha."