Comfort Magazine

Badrummets historia – från lort till lyx

Reportage & Guider

Idag är badrummet en självklarhet i varje hem. Men så har det inte alltid varit. I Sverige gick badrummet från att inte existera alls, till att bli en självklarhet i varje bostad – på bara ett sekel.

Ett av de äldsta badrum som vi känner till är drottningens badrum i grekiska Knossos. Här fanns badkar och kanske världens första vattensköljande toalett. Men trots att badrummet existerat i över 4 000 år är det inte särskilt länge sen den gjorde entré i Sverige. Så sent som på 1960-talet saknade en tredjedel av alla bostäder i Sverige badrum.

Ett sällsynt rum

Det var runt sekelskiftet som badrum började dyka upp i hemmen hos den övre samhällsklassen. Inredningen skulle vara pampig, med detaljer i mässing och marmor. Under 1920-talet började badrum byggas i nya bostäder. Dock inte utan ett visst motstånd. Uppfattningen att arbetare inte tvättade sig var vida spridd, och många befarade att badrummen skulle användas som sovrum eller förvaringsutrymme.
När funktionalismen fick fotfäste på 1930-talet gjorde det också avtryck på badrummet. Det skulle vara enkelt och praktiskt. Rena former, schackrutigt klinkergolv och mörka fogar till vitt kakel. Nu introducerades en modernare toalettstol och stilrena spegelskåp i plåt sattes upp. Även tillverkningen av sanitetsporslin startades i Sverige.
Men badrum i hemmet var fortfarande relativt sällsynt och bara en av fem bostäder i Sverige hade tillgång till vatten och avlopp.

Badrummet får fotfäste

Först under 1940-talet fick badrummet ett ordentligt fotfäste och blev standard i smålägenheter. Funktion gick före form och badrummen var praktiska utan någon utstickande inredning. För de som hade råd blev bidén allt vanligare (även om det sägs att de flesta egentligen inte visste vad den skulle användas till). Under 1950-talet började sanitetsporslin i gult och grönt bli allt mer populär.
I bygget av miljonprogrammen under 1960– och 70-talen massproducerades badrumsinredning till de nya lägenheterna, till stor del i plast. Nu började duschen göra intåg i de svenska hemmen och konkurrera ut badkaret. I slutet av 1970-talet hade nästan alla bostäder anslutits till avloppsnätet och så gott som varje svensk fick tillgång till badrum i hemmet. 1980 hade 96 procent av stadsborna och 76 procent landsbygdsborna badrum hemma.

Ta hand om ditt badrum

Från 1900-talets långa badrumsresa har Sverige idag en av världens högst badrumstandard. Vi tillbringar gärna långa stunder i badrummet och inreder det lika omsorgsfullt som sovrum och vardagsrum, med hållbara material och kvalitetsmöbler, som håller i många år framöver.