Comfort Magazine

Bidéer, schackrutigt golv och bubbelbad – minns du badrumstrenden?

Reportage & Guider

Från utedass och badbalja till takdusch och golvvärme. Trender kommer och går – men badrummet består. Här är badrumstrenderna vi minns.

Badrummet har förändrats från att vara ett enbart praktiskt rum till att ta plats i de finaste inredningsmagasinen runt om i världen. Toaletten, handfatet och duschen har fått sällskap av möbler, inredningsdetaljer, exklusiv mosaik, blänkande mässing och gröna växter. I dag lägger vi nästan lika mycket tid på att inreda badrummet som resten av bostaden.

Här är ett svep över de viktigaste trenderna det senaste seklet:

Funkisbadrum

Det var inte förrän på 1900-talet som vi började lyfta fram och visa upp våra badrum. Tack vare rinnande vatten, avlopp och värme blev badrummet ett nytt rum i våra hem – och på 1930-talet kom de första funkisbadrummen. Utmärkande för dem var kakel på hälften eller två tredjedelar av väggarna och resten målat med blank vit lackfärg, mörka fogar och ofta schackrutigt golv. Vit toalettstol med svart lock var också vanligt.

Glada färger

Snart hade nästan alla bostäder ett badrum och på 60-talet var färgglatt sanitetsporslin i orange eller grönt oerhört populärt. Att färgkombinera både toalett, handfat och badkar var ett tecken på pengar och att man hade råd att ”lyxa” till det.

Premier för bidén

På 70-talet gjorde den både hatade och älskade bidén entré i de svenska badrummen. Den klumpiga porslinsskålen skulle bland annat bidra till att minska användningen av toalettpapper. Men bidén blev ingen långlivad trend, även om den har gjort något av en comeback med dagens moderna toaletter där det finns en duschstråle för ändamålet.

Pasteller och bubbelbad

Under 80-talets högkonjunktur började allt fler villaägare att bygga både bastu och större badrum. Bleka pastellfärger var den trendigaste kulören och syntes på allt från väggar till golv. När bidén kastades ut blev golvvärme, bubbelbad och punktbelysning populära inslag i jakten på det perfekta badrummet.

Smart förvaring och teknik

Hur kommer vi då att se tillbaka på dagens trender?
I dag är innovativa förvaringslösningar och ny teknik på väg in i våra badrum. En het trend är att förvandla badrummet till ett rogivande spa. Svart är en klassisk färg som skänker dramatik och stil åt det moderna badrummet. Kombinera utifrån säsong och mode genom att byta färg på handdukarna, badrumsmattan eller duschdraperiet – och varför inte investera i en ny möbel, som ett snyggt och praktiskt skåp. Glöm inte att gröna växter kan piffa upp vilket badrum som helst.