Comfort Magazine

Från rörmokare till certifierad VVS-montör

Reportage & Guider

Från att ha varit ett slitsamt arbete med tunga gjutjärnsrör, svetsningar och gamla verktyg är yrket idag ett precisionsarbete med många nya material, hjälpmedel och metoder. – Jag är stolt över att vara rörmokare och då gör man ett bra jobb, säger Håkan Karlsson på Comfort Rör-Karlsson.

Att vara rörmokare, eller vvs-montör, som det heter idag är ett varierat jobb med många olika inriktningar och specialområden. Det finns jobb inom till exempel entreprenad för nyproduktion, industri eller som servicemontör och alla kräver sin särskilda kompetens.

– En del bygger bara bostäder. Andra är industrimontörer där tillvägagångssättet ofta är helt annorlunda och jobben både större och tyngre. Sedan finns det de som åker ut och byter wc-stolar och blandare hemma hos konsumenter, berättar Håkan Karlsson.

 

Så blir du vvs-montör

Vvs-utbildningar finns både på gymnasienivå och på yrkeshögskolor. Efter en två år lång tid som lärling på ett företag genomförs ett branschprov som leder till ett certifikat.

Det finns ett stort behov av kunniga hantverkare  och förutsättningarna att få jobb som vvs-montör är gynnsamma idag. Samtidigt är yrket fortfarande väldigt mansdominerat och Håkan Karlsson skulle gärna se att fler kvinnor sökte sig till jobbet.

 

Mindre risker idag

Själv är han uppvuxen i en rörmokarfamilj och valde tidigt att gå i sin pappas och farfars fotspår. Sedan han började arbeta i familjeföretaget i Mönsterås i mitten av 70-talet har mycket hänt. Arbetet är inte längre lika tungt, men kräver samtidigt fler och nya komponenter och många specialverktyg. Noggrannhet och planering är viktigt och att ha en bra servicebil där allt material får plats.

– När jag började behövde man inte ha med sig så mycket ut, för då gjorde man det mesta på plats. Hade man med sig några längder rör och lite rördelar så kunde man bocka, svetsa och gänga rören – och man fick alltid ihop det. Idag behöver man fler specialkopplingar som man måste se till att ha med sig, berättar han.

 

De förädlade metoderna innebär mindre risker och är också mindre slitsamt för kroppen.

– Det är enklare idag, många gånger säkrare och inte lika tungt. Förr tog det längre tid att göra ett jobb, även om det inte gick åt lika mycket material.

 

Det krävs för att bli rörmokare

För honom är skapandet och att lösa problem en viktig drivkraft.

– Det krävs ett genuint intresse för hantverksyrket, en skaparkraft och att du är innovativ. Du måste kunna ta egna initiativ och se lösningar framåt. När dagen är slut ska du veta vad du behöver ta med dig nästa dag för att kunna fortsätta arbetet, säger han och fortsätter:

– Det är upp till montören att lösa det som kunden efterfrågar. Det finns ingen manual utan man får hitta egna lösningar. Samtidigt måste man se till att man följer det regelverk som finns och att jobbet blir yrkesmässigt utfört. Det ska vara snyggt och man ska vara stolt över det man har gjort. Är kunden nöjd är jag nöjd, det är viktigt för mig och en form av belöning.

Rörmokarhjälp

Funderar du på att renovera ditt badrum, installera en värmepump, eller behöver du snabb hjälp med att rensa avloppet eller laga ett läckande rör? Comfort är Sveriges största VVS-kedja med över 1 800 certifierade montörer, och oavsett vad du behöver hjälp med kan du anlita oss tryggt.

Läs mer