• Sveriges största VVS-kedja
  • Säker vatteninstallation
  • Hemleverans med installation
Comfort
Comfort Magazine

Gör som familjen Hallström – renovera snyggt och klimatsmart

Reportage & Guider

Familjen Hallströms gamla energislukande 60-talsradhus har förvandlats till ett klimatsmart drömboende. – Vi vill inspirera andra till hur man kan renovera klimatsmart, säger Anders Hallström.

Dags att renovera om badrummet?

Comfort erbjuder unika paketlösningar – och finns i hela landet!

Efter att under flera år ha arrangerat Sveriges största miljömässa har Anders Hallström fått en bra överblick på de miljövänliga alternativ som finns på marknaden. Det gjorde att han tillsammans med hustrun och de tre barnen bestämde sig för att renovera och energieffektivisera sin egen bostad så miljövänligt som möjligt – utan att ge avkall på vare sig utseende eller bekvämlighet.

Utmaningen var bland annat att se om det går att leva komfortabelt med hög miljöprofil.

– Vad man än väljer så påverkar det miljön. Men vill man till exempel ha ett spabad är det viktigt att välja något som inte drar skjortan i energi.

Renoveringen har blivit ett projekt där familjen samlat de smartaste lösningarna och miljövalen i sitt hem i Vallentuna. Efter att ha dammsugit marknaden på de mest energieffektiva produkterna vände de sig till några av de billigaste hantverkarna på marknaden.

– Det visade sig vara ett stort misstag. Hantverkarna saknade verktyg och allt drog ut på tiden.

Ett av hans främsta råd är därför att anlita en trygg och etablerad aktör, som Comfortmedlemmen Karby VVS. Det var först när han insåg det själv som projektet tog fart. 

– Vi kände tidigt att en trygg och seriös installatör är oerhört viktigt för att lyckas med detta omfattande arbete. Särskilt som det är ett gammalt hus med dåliga rör, säger Anders Hallström.

Karby VVS installerade bland annat ett vattenburet värmegolv från Termotech på båda våningarna. Vattenburen golvvärme är energieffektiv då den inte behöver ha lika hög temperatur som element. I köket installerades ett Kickspace fläktelement från Sanova som sprider värmen på ett väldigt effektivt sätt. Det är ett element som är kopplat till husets vattenburna värmesystem och har gömts undan i golvsockeln. 

– Då det är kopplat till en energisnål fläkt så sprids värmen över en större yta. Genom att det kan placeras i golvsockeln så värmer det effektivt kalla golv i köket på ett sätt som ett vanligt element inte hade kunnat göra, och dessutom mer effektivt, säger Leif Frank, VS-montör vid Karby VVS.

Företaget drog också Alupex-isolerade rör dolda i kanalrör för vatten till kök och badrum och gjorde kompletteringsarbeten i badrummet som att installera en takdusch och montera en tvättställskommod.

– Se igenom helheten och ta hjälp att planera från det stora till det lilla. Det kan bli väldigt krångligt och kostsamt om inte hela processen är klar när man sätter igång, tipsar Leif Frank.

Utöver VS-installationer har bland annat golv, väggar och färg tillverkats utan giftiga kemikalier och köksluckorna är gjorda av återvinningsbart kompositmaterial.

När själva husrenoveringen är avslutad börjar nästa del i projektet där familjens samlade klimatavtryck ska studeras under ett helt år.

– Målet är att ta fram en oberoende guide för hur man kan renovera hus på ett klimatsmart sätt. Utöver energiåtgången i huset ska vi även mäta resor, mat och all annan konsumtion. Tanken är att inspirera andra och den som vill får gärna besöka huset om de kontaktar oss först. 

Dags att renovera om badrummet?

Comfort erbjuder unika paketlösningar – och finns i hela landet!