Comfort Magazine

Guide: Så väljer du golvbrunn

Reportage & Guider

Från ett tråkigt måste till en snygg badrumsdetalj. Tack vare en explosion av designade modeller har golvbrunnen fått en helt ny plats i våra hem. Funderar du på vilken modell som skulle passa ditt badrum bäst? Här guidar vår expert dig rätt.

Måste golvbrunnen vara rund och placerad mitt i duschen? Historiskt har det varit så och visst går det fortfarande att köpa en traditionell golvbrunn i vit plast. Men för den designintresserade finns det idag en mängd varianter att välja mellan. Om du exempelvis har en nischdusch, det vill säga en dusch där bara en sida är med duschdörrar och övriga med vägg, kan en väggnära golvbrunn passa bra.

 

– Ett bra val om du har en nischdusch är en rektangulär golvbrunn som ligger i kant med väggen. Det blir extra snyggt om färgen på gallret matchar resten av detaljerna i duschen, rekommenderar Christel Kannerling, butikschef på Comfort i Ljungby.

 

Kakel istället för galler

Om en väggnära golvbrunn inte passar badrummet eller plånboken finns det en rad andra snygga varianter som placeras i mitten av duschen.

 

– Det är snyggt att satsa på en variant i rostfritt stål eller en golvbrunn som är lackad i till exempel mattsvart som just nu är trendigt på blandare. Då finns det en uppsjö av snygga mönster på gallret att välja på. Modellen tile insert är också mycket populär, vilket innebär att man lägger samma kakel på golvbrunnen som resten av golvet, säger Christel Kannerling och tillägger:

– Det går att lägga kakel istället för galler även med en väggnära golvbrunn, vilket gör den nästintill osynlig. Tyvärr går det inte att göra om det är en plastmatta i badrummet.

 

Korrekt installerad

Trots att golvbrunnen blivit en snygg inredningsdetalj de senaste åren är det viktigt att komma ihåg att den fyller en nödvändig funktion. Därför betonar Christel Kannerling vikten av att försäkra sig om att golvbrunnen blir korrekt installerad.

– En av de vanligaste orsakerna till vattenskador i våra hem är att det har blivit något fel med golvbrunnens montering eller material. Har du till exempel ett tätskikt som inte passar med limmet som sitter på manschetten, kan det uppstå ett glapp som kan ge upphov till en vattenskada. Därför ska man alltid anlita fackfolk som ser till att allt går rätt till.