Comfort Magazine

Mobilvett och etikett på toaletten – vad är okej?

Reportage & Guider

Nöden har kanske ingen lag. Men det finns oskrivna regler för hur du kan använda din mobiltelefon när du går på toaletten. Här är 6 saker som du bör tänka på – vilka bryter du själv mot?

Är det okej att ringa någon när man går på toaletten?

Nej. Det är nog en allmän uppfattning att toalettbesöket är en tystnadens stund. Ingen vill höra hur det låter när du är i badrummet, oavsett vad du gör där inne. Står du upp och kissar riskerar det dessutom att bli både äckligt och dyrt om du skulle tappa telefonen i toalettstolen.

Men kan man svara om någon annan ringer?

Det här kan vara svårare fråga. Tänk om man väntat i timmar på just det där superviktiga samtalet och helt enkelt inte kan klicka bort det? Här får man nog göra en bedömning från fall till fall.

Hur är det att kommunicera via text då?

Nja, kanske är det mer okej att skicka sms eller mejl än att prata i telefon när man sitter på toaletten. Men åsikterna kan gå isär även här. Skulle du själv vilja ha ett meddelande från någon som du vet är skrivet på muggen? I alla händelser: Skulle du behöva upplysa om att du är på ”hemlighuset”, så låt i alla fall bli att kommunicera exakt vad du gör där inne.

Toalettsurfa är väl ändå helt okej?

För många har mobiltelefonen ersatt tidningen, det gäller även under de längre toalettbesöken då det känns naturligt att läsa eller titta på något spännande. Kanske du i alla fall bör slå av ljudet så att inte förbipasserande kan höra att du sitter med luren där inne? Ett gott råd: fastna inte i någon spännande TV-serie. Sitter du för länge på ringen riskerar du att få kramp.

Kan man ta en selfie på toaletten?

Det är nästan alltid okej att ta en selfie, men de flesta är nog överens om att stunden på toaletten inte är det fräschaste tillfället. Stå emot, även om ljuset plötsligt skulle falla in perfekt genom det frostade glaset och få dig att se bedårande vacker ut.

Om du inte kan låta bli – kontrollera åtminstone att inget du inte vill visa syns i badrumsspegeln innan du laddar upp bilden på sociala medier.

Bör man göra rent telefonen efter ett toabesök?

Ja, egentligen är det lika viktigt som att använda toapapper. I en studie presenterad av Time Magazine framgår det att våra mobiltelefoner är tio gånger smutsigare än toasitsen. När toaletten spolas sprids bakterier och mobiltelefonen smittas med kolikbakterier. ”Att ta med telefonen in på badrummet är som att gå på toa utan att tvätta händerna”, säger doktor Charles Gerba i SVD Perfect Guide. Det här blir extra äckligt att tänka på om man lånar någon annans telefon.