Comfort Magazine

Toaletter i världen

Reportage & Guider

En lyxmöbel eller ett hål i marken? Standarden och utformningen på toaletter varierar stort mellan olika länder.

Om du har rest i Asien eller Afrika har du säkerligen stött på dem: toaletterna utan toalettstol, där du istället för att sitta står hukad ovanför ett hål i golvet. Är man inte van vid att stå upp och uträtta sina behov kan det krävas ett par besök innan man får in tekniken.

I många länder är avloppsrören gamla och dåliga. Att spola ner toalettpapper är därför helt otänkbart eftersom det orsakar stopp. Istället slängs använt toalettpapper i en papperskorg bredvid – om det finns något toalettpapper, vill säga. I Sverige är vi vana vid att rengöra oss med papper efter toalettbesöket, men det är inte en självklarhet i andra delar av världen. Bidén hade en kort storhetstid i Sverige under 1970-talet innan den försvann nästan helt från våra hem, men i exempelvis Italien, Frankrike och Grekland är den ett ganska vanligt inslag i badrumsinredningen. I en del länder kan man få uppleva enklare lösningar, som en vattenslang vid toaletten. 

Avskildhet inte en självklarhet

Många av oss är vana vid att hålla våra toalettbesök så privata som möjligt. Det är dock inte kutym överallt. I Sydkorea är de offentliga toaletterna oftast välstädade och rena, men du får vara beredd på att städerskor kan dyka upp för att utföra sitt arbete – även när du är i full färd med att uträtta dina behov.

I en del asiatiska länder, bland annat Kina, händer det att båsen på offentliga toaletter har väldigt låga väggar, eller till och med saknar både väggar och dörr. I vissa fall har båsen fler än ett hål i golvet, vilket innebär att du ibland kan få finna dig i att dela båset med andra. Inget rum för blyghet, med andra ord.

Högteknologiska lösningar och tofflor

De moderna toaletterna i Japan kan vara en riktigt högteknologisk upplevelse. Värmeslingor i porslinssitsen och helautomatisk rengöring är bara två av de lösningar som tagits fram för att göra toalettbesöket lite mer angenämt. En del toalettstolar har inbyggda bidéfunktioner som erbjuder flera sorters duschningar med olika styrka och vinklar för optimal rengöring.

Om du besöker ett japanskt hem kan det hända att du hittar tofflor placerade utanför toalettdörren. Dessa bör du ta på dig innan du besöker toaletten. Toalettgolvet anses nämligen orent och tofflorna används för att minska kontakten mellan toaletten och resten av hemmet.