Comfort Magazine

Undersökning visar: Mer än hälften av alla tätskikt läcker

Reportage & Guider

Vattenskada är den vanligaste skadan i bostäder – delvis på grund av läckande tätskikt i badrummet. Funktionstest visar att 12 av 20 tätskikt läcker. Så vet du om en läcka uppstått i ditt badrum.

På Comfort.se kan du köpa badrumsprodukter med installation

År 2014 genomförde Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP) ett funktionstest av de 20 vanligaste tätskikten av folietyp för badrum. Testerna, som var finansierade av Länsförsäkringar, visade att 17 av 20 tätskiktsystem läcker. Dessa används i störst utsträckning när vi bygger eller renoverar badrum i våra villor, radhus och fritidshus.

År 2016 lät Länsförsäkringar utföra nya tester – för att ta reda på om tillverkarna åtgärdat de brister som deras tätskiktsystem hade vid förra testet. Resultatet var bättre – men 12 av 20 tätskikt läcker fortfarande.

Hos ett av tätskikten var läckaget så stort att man kan tala om en totalskada. Samtliga tätskikt är branschgodkända, CE-märkta och hör till de vanligaste i Sverige.

Så vet du om tätskiktet läcker

Testet avslöjar flera svaga punkter, som kan vara svåra att upptäcka som privatperson. Många saknar insikt i vilket tätskikt som är bra eller inte eller hur länge det förväntas hålla. Dessutom litar de flesta på CE-märkningen, och det faktum att tätskikten är branschgodkända.

Testet visar främst läckage vid skarvar och anslutningar, till exempel vid golvbrunnen

• Tips när du ska renovera eller bygga badrum
• Anlita alltid en certifierad montör.
• Skriv ett avtal med montören.
• Ta reda på så mycket du kan om tätskikt – om du läser den här artikeln är du är redan på god väg.

Visste du att Comfort erbjuder helhetslösningen Färdigt badrum där de ansvarar för hela din badrumsrenovering?