Comfort Magazine

Expertens tips: Det här ska du tänka på när du väljer badkar

Tips & Råd

Från dröm till verklighet. Med ett badkar kan du förvandla badrummet till ett rofyllt hemmaspa eller ett lekfullt badäventyr för de små. Badrumsexperten Christel Kannerling ger sina bästa tips på vad du ska tänka på – och missarna du ska undvika.

Få saker är så avslappande som att sjunka ner i ett varmt bad och många drömmer om att skapa sin egen oas hemma i badrummet. För att lyckas är planeringen a och o.

 

Christel Kannerling är butikschef på Comfort i Ljungby. Hennes råd är att se helheten och fundera på vad som är prio för dig. Hur stort är ditt badrum? Och hur använder du det?

Du får inte heller glömma praktiska saker som skötsel, rengöring och förvaring.

 

Olika modeller med olika möjligheter

En trend på senare år är fristående badkar som placeras mitt på golvet och som saknar traditionella fronter.

– De ger en luftig känsla och kräver lite större badrum för att det ska komma till sin rätt, även om de går att placera mot en vägg också, säger Christel Kannerling.

 

Även ett badkar på tassar ger ett luftigare intryck. De är ofta små och nätta och passar i ett trångt badrum. De är också enkla att hålla rent under och du kommer lätt åt golvbrunnen för att tömma golvbrunnskoppen.

 

Har du begränsat med utrymme finns det modeller som är anpassade för att duscha i. De har planare botten och en knottrig yta där man ska stå samtidigt som de har rygglutning i ena änden som gör att de är bekväma att bada i.

 

I det stora badrummet kan det finnas plats för ett bubbelbadkar – men då är det viktigt att satsa på kvalitet.

– Det ska vara en stark konstruktion med en bra benställning. Det är viktigt att det är bra slangar med många fästpunkter så att det inte blir kvar slagg i rören som sedan kan komma ut i badvattnet, säger Christel Kannerling.

 

Akryl, plåt eller marmor?

Vilket material du väljer är mest en smaksak. Det traditionella är emaljerade plåtbadkar som är tåliga och lätta att underhålla. Sedan finns det badkar i akryl i en stor variation av former.

– En del är rädda eftersom det är plast, men köper man ett kvalitetskar så är akryl ett väldigt hållbart material. Med rätt underhåll så håller sig ytan blank och fin länge, säger Christel Kannerling.

För den som vill betala lite mer finns det även tunga, kraftiga och stabila badkar i marmor.

 

Undvik vanliga missarna

Vänta inte med att välja badkar till efter du har dragit fram vattenanslutningen. Det kan leda till att du går miste om möjligheten att installera just ditt drömbadkar. Eftersom en del badkar har färdigmonterade blandare kan du komma att stå där med en vattenanslutning på fel ställe.

 

Christel Kannerlings rekommendation är att redan från start ta hjälp av en badrumsexpert. Med tjänsten Comfort Färdigt Badrum får du en helhetslösning från idéstadiet till det färdiga badrummet.

– Vi sätter oss ner med kunden och visar hur det kommer att se ut i vårt ritprogram. Det är jättenyttigt, för ibland tror man att det får plats hur mycket som helst och man tänker inte på alla detaljer. Det är så många saker att tänka på när man bygger ett badrum, säger hon.