Comfort Magazine

Så slipper du frusna fötter i vinter

Tips & Råd

Drömmer du om golvvärme? Här är expertens bästa tips för dig som vill göra slag i saken.

Comfort finns över hela landet – hitta ett företag nära dig!

Golvvärme är ett återkommande ämne när hösten och vintern närmar sig. Även om det är vanligast att installera golvvärme i badrummet kan du skaffa varma golv i princip alla rum.


Innan du förverkligar drömmen finns det däremot några viktiga saker att tänka på. Angelica Lindström, badrumsansvarig på Wiiks Rör, säger att det först gäller att ta reda på om det är elektrisk eller vattenburen golvvärme som är aktuellt.

Elektrisk golvvärme är den vanligaste typen av värmegolv som också är enkel att installera.


– Det är inte ekonomiskt att lägga in vattenburen golvvärme i ett rum, så har du inte planer på att ha det i hela huset är det mer fördelaktigt att satsa på elektrisk golvvärme. Då får du ju också varma golv året om, säger hon.

För att kunna installera vattenburen golvvärme måste det finnas ett radiatorsystem med ett element i rummet där golvvärmen ska vara. Skälet är att varmvattnet ska pumpas genom rör i golvet med hjälp av radiatorsystemet tillsammans med en ”push”, som ska placeras någonstans i hemmet. Rekommendationen är att rådfråga montören var det är lämpligast.


Förutom att värme i golvet är behagligt så väljer många faktiskt att installera det för att det hjälper till att torka upp ett vått badrumsgolv efter duschen. Oavsett varför du väljer golvvärme betonar Angelica Lindström att det betyder mycket att få rätt hjälp.

– Se till att anlita en behörig elektriker för att installera golvvärmen och det är viktigt att inte starta den förrän 28 dagar efter att eventuell klinker har lagts, säger hon.

Undvik också att lägga golvvärme i källaren om det är en oisolerad grundplatta.

– I så fall måste du isolera eller dränera först, avslutar Angelica Lindström.

Comfort finns över hela landet – hitta ett företag nära dig!