Comfort Magazine

Smarta knepen som gör handdukar och badlakan som nya

Tips & Råd

Handdukar och badlakan glöms ofta bort och kastas på golvet när du använt dem. Med några små knep kan du öka deras livslängd markant.

1. Handdukarna trängs på samma krok

Rutinen efter en dusch ser nog likadan ut för de flesta: duscha, torka sig med en handduk för att sedan hänga upp den på kroken. Men hur många handdukar hänger på samma krok?

Att flera handdukar trängs på en krok stänger in fukt och smuts vilket leder till att bakterier samlas och mögel växer. Det allra bästa är att hänga upp det blöta badlakanet på en handduksstång, där finns utrymmet för att torka ordentligt.

2. För mycket sköljmedel

Sköljmedel kan faktiskt stjälpa mer än hjälpa när det kommer till handdukar. Orsaken är att det kan påverka absorptionsförmågan vilket gör att handduken till slut inte är till någon hjälp.

Om du inte vill släppa sköljmedlet helt: skippa det ungefär var tredje tvätt, det är mer skonsamt för badlakanet.

3. Strunta i torktumlaren

På samma sätt som sköljmedlet kan påverka absorptionsförmågan så kan även torktumlaren göra att handduken inte suger upp fukten lika bra. Låt de lufttorka istället!

4. Mindre användning och tvättning

Det är ingen hemlighet att tvätt sliter en del på plagg, även handdukar. Det ska dock inte leda till att du använder samma badlakan för länge. Byt ut handduken efter ungefär fyra gånger och ha flera i rotation.

Mindre användning och tvättning innebär att handdukarna slits mindre och håller längre.

5. Skaka innan torkning

Ett enkelt, men väldigt effektivt knep, som får dina handdukar och badlakan att kännas som nya är att skaka dem ordentligt innan du hänger upp dem på tork. Det hjälper nämligen till att hålla dem fria från damm och gör dem fluffiga!