Se ditt lokala utbud

Kopiera länk

PrivatVärme & Energi

Energiskolan: Så väljer du rätt varmvattenberedare

Det är lätt att ta för givet att varmvatten alltid finns i kranen när vi behöver det. Men om varmvattenberedaren i huset går sönder är det slut med varma duschar – och värre blir det om den läcker och orsakar vattenskador. Så hur länge håller en varmvattenberedare, och när bör den bytas ut?

– Livslängden på varmvattenberedare varierar stort. Generellt kan det vara bra att köpa en ny beredare om den gamla är mer än 15 år och man ska renovera eller flytta den, säger André Forsberg, energiexpert på Comfort. Men det är inte alltid den behöver bytas ut bara för att den är gammal. De kan hålla mycket längre än 15 år.

Vilken storlek ska jag välja?

Som med mycket annat som rör värme och energi i hemmet bör storleken på varmvattenberedaren anpassas efter hur stort hushållet är.

– För ett hushåll med fyra personer brukar en varmvattenberedare på 200 liter räcka, säger André Forsberg. Är man fler än fyra eller har vanor som drar mycket vatten, såsom bubbelbad och långa duschar, kan det behövas en 300 liters beredare. En dusch konsumerar ungefär 10 liter vatten per minut, ett badkar runt 150 liter och en diskho cirka 15 liter.

Vilken typ av material ska varmvattenberedaren ha?

När du vet vilken storlek som behövs är det dags att titta på vilket material du bör välja. Det finns tre vanliga typer av varmvattenberedare: Emalj med offeranod, rostfritt stål och koppar. Vad som passar bäst beror på vattnets kvalitet och innehåll.

– Om beredaren har fel material i förhållande till vattenkvaliteten förkortas beredarens livslängd. Vad som passar just ditt hem beror på vattenkvaliteten där du bor, säger André Forsberg.

Offeranod i emalj

En beredare i emalj passar generellt bra oavsett vilken vattenkvalitet du har, men vattnet bör ha en bra ledningsförmåga för att offeranoden ska fungera optimalt. Det är dock viktigt att, var eller vartannat år, kontrollera att anoden inte blivit förverkad.

Varmvattenberedare i rostfritt stål

Den här typen av beredare fungerar bra om vattnet har ett lågt pH-värde och är kolsyrehaltigt. Om vattnet har hög kloridhalt och högt pH-värde bör du undvika rostfritt stål, eftersom kombinationen kan skada stålet.

Varmvattenberedare i koppar

En varmvattenberedare i koppar är att föredra om vattnet har hög kalkhalt. Däremot ska du undvika en kopparberedare om vattnet har ett låg pH-värde, höga kloridhalter eller är bräckt, eftersom koppar kan frigöras från behållaren och följa med ut i kranen.

– Om du är osäker på vilken typ av vatten du har kan du göra en vattenanalys. Det kan du be din rörmokare göra eller kontakta en av våra Comfortbutik, säger André Forsberg.

Vad har huset för uppvärmningssystem?

Förutom vattenkvaliteten påverkas valet av varmvattenberedare av hur ditt hus värms upp. Om huset saknar vattenburet uppvärmningssystem och istället värms upp av el behövs en varmvattenberedare som själv kan producera varmvatten.

Installationen

En varmvattenberedare kan placeras på flera ställen i huset, men tänk på att det måste finnas en fungerande golvbrunn och tätskikt i det utrymme där varmvattenberedaren ska installeras. Enligt gällande föreskrifter krävs en certifierad montör för installationen.

På Comfort.se hittar du ett brett utbud av varmvattenberedare. Väljer du tjänsten Installerat & Klart får du dessutom en professionell installation.

Utvalda produkter