Comfort Magazine

Här är hemmets 4 största energitjuvar

Värme & Energi

Hög inomhustemperatur, droppande kranar och gamla cirkulationspumpar. Comforts energiexpert André Forsberg listar de vanligaste och största energitjuvarna i hemmet.

Energitjuv 1: Inomhustemperatur

Det absolut billigaste och enklaste sättet att minska värmekostnaderna i ditt hem är faktiskt att sänka inomhustemperaturen.
– För varje grad du sänker inomhustemperaturen minskar värmekostnaden med ungefär fem procent, säger André Forsberg. Sänk temperaturen i hela huset om du har möjlighet. Men du sparar också på att sänka i enstaka rum.
 

Energitjuv 2: Gammal cirkulationspump

För att det ska finnas värme i elementen behövs en cirkulationspump. Om cirkulationspumpen är gammal kan den dra stora mängder energi i onödan.

– Du kan tjäna på att byta ut din pump även om den bara är fem till tio år gammal, säger André Forsberg. Är pumpen ännu äldre, säg 40 år gammal, kan den faktiskt dra upp till sju gånger så mycket el som en ny. Ett byte till en energieffektiv pump betalar sig på tre till fyra år.

Energitjuv 3: Gammal värmekälla

Har du en värmepanna av äldre modell? Då kan det vara dags att fundera på att byta ut den, menar André Forsberg.
– Äldre el– och oljepannor kan vara riktigt energislukande i jämförelse med nyare värmekällor. Med en bergvärmepump kan du spara upp till 80% av din energikostnad, medan en luft/vattenvärmepump kan ge en besparing på upp till 60%, säger André Forsberg.

Energitjuv 4: Gamla kranar och WC-stolar

Dagligen använder vi blandare där hemma, både i köket och i badrummet. Med tiden börjar de läcka vatten när packningar slits, handtagen blir lösa och kranarna blir förkalkade. Desamma gäller för äldre WC-stolar som gör av med onödigt mycket vatten och energi. En gammal modell förbrukar ofta 9–12 liter vatten per spolning, medan en ny och snålspolande toalett bara använder runt 2–4 liter per gång.
– Gamla WC-stolar och kranar som står och rinner är förstås en riktigt energitjuv som bör bytas så snart som möjligt, säger André Forsberg. Det blir ganska många liter rent vatten som varje dag försvinner ut i avloppet helt i onödan.