Comfort Magazine

Radiatorer: Fem vanliga fel du gör med dina element

Värme & Energi

Höstkylan är här och det är dags att slå på elementen för att hålla oss varma. Men har du koll på hur du ger dina element optimala förutsättningar? Comforts energiexpert André Forsberg har listat fem fel många gör.

1. Du täcker för elementen
Ett element är sällan speciellt snyggt – men att dölja det med elementskydd, långa gardiner eller att ställa möbler framför är ingen bra idé.

– Elementen ska aldrig täckas för. Om du gör det minskas spridningen av värmen och energiförbrukningen drar iväg i onödan. Det blir helt enkelt kallare och dyrare, förklarar André Forsberg.

 

2. Du stänger innerdörrarna
För att få ett så bra inomhusklimat som möjligt med god ventilation och jämn värme är det viktigt att luften och värmen har möjlighet att sprida sig på ett bra sätt i hela bostaden. Tänk därför på att låta dörrarna mellan rummen stå öppna.

– Enda gången det är en bra idé att stänga dörren är om du vill att till exempel sovrummet ska vara lite varmare eller kallare än övriga huset.

3. Dina element har fel placering eller storlek
Rätt placering och storlek är en grundförutsättning för energismart uppvärmning. Ett för litet element som dessutom är felplacerat gör både mindre nytta och bidrar sämre till husets uppvärmning. Generellt ska element sitta under samtliga fönster och vara lika långt som fönstret är brett. Det minskar risken för att den varma luften stiger uppåt och den kalla stannar vid golvet.

– Att välja rätt storlek på elementen och hitta rätt placering kan vara knepigt. Eftersom det är en investering skulle jag rekommendera att ta hjälp av en certifierad VVS-montör så att det blir rätt från början, tipsar André Forsberg.

4. Du ”motionerar” inte termostaten regelbundet
Ett element har vanligtvis ett vred eller en ratt som känner av och reglerar värmen. Om den inte används regelbundet kan det lätt fastna smuts som gör att termostaten börjar kärva.

– Därför är det viktigt att du några gånger per år ”motionerar” vredet. Det gör du helt enkelt genom att vrida på den fram och tillbaka några gånger.

5. Du luftar inte elementen
Har du vattenburna element som inte blir tillräckligt varma? Det kan bero på att det kommit in luft i värmesystemet. Men det är ganska lätt att åtgärda. Öppna luftningsventilen med hjälp av en elementnyckel. Det finns att köpa på närmsta bygghandel. När luften pyst ut och vatten börjar rinna skruvar du åt ventilen igen. Tänk på att stänga av värmepannan innan du luftar så att vattnet slutar cirkulera, annars är det svårt att få bort luften.

Comfort-kollen - 995 kr

Comfort-kollen är vår rådgivningstjänst där vi gör ett hembesök och går igenom allt som rör vatten, värme och energi i ditt hus. Efter kontrollen får du en checklista med tre alternativ där den viktigaste punkten betyder åtgärda nu. Boka hos närmaste Comfort-butik eller fyll i dina uppgifter direkt, så kontaktar vi dig för ett hembesök.

Boka här