Kopiera länk

PrivatVärme & Energi

Smarta tips som sparar energi i badrummet

Det finns flera effektiva sätt att spara både energi och pengar i hemmet.

Det finns flera effektiva sätt att spara både energi och pengar i hemmet.

Visste du att Sverige är världens sjätte mest elförbrukande land? En snittlägenhet i vårt land drar ungefär 12 kWh om året, och mycket av det är på grund av våra badrumsvanor. Men badrummet behöver inte vara en energislukare. Här är sex tips för mer hållbara vanor när du duschar, tvättar och vistas i badrumsmiljö.

1. Byt till en snålspolande blandare

Att installera en snålspolande kran kan göra underverk för både energiförbrukningen och plånboken. Ett försöksprojekt i Umeå visade att ett byte från FM Mattssons standardblandare 9000 till energisparblandaren 9000E sänkte varmvattenförbrukningen med 30 procent. Dessa blandare har bland annat mindre vattenflöde, keramisk tätning och kallstart vilket gör att det går åt en mindre mängd vatten.

2. Duscha snabbt och effektivt…

… och du minskar årsförbrukningen av energi med hela 700 kWh. Det räcker med att duscha 5 minuter istället för 15 och du är i mål. Om du dessutom byter till ett snålspolande duschmunstycke kan vattenförbrukningen minskas med ytterligare 70 procent.

3. Torka tvätten miljövänligt

Skippa torktumlaren som är en riktig energibov – det bästa är att lufttorka tvätten. Om du trots allt använder en torktumlare, se till att den har fuktavkännare som inte ”övertorkar” tvätten.

4. Dra in på eldriven golvvärme

Genom att investera i en golvvärmetermostat kan du stänga av golvvärmen när du inte vistas i badrummet. Skräddarsy tiderna när golvet ska vara uppvärmt efter din egen dygnsrytm eller använd ett förinställt program. Enligt vissa tillverkare kan du då spara upp till 35 procent av uppvärmningskostnaden.

Ytterligare ett effektivt tips är att stänga av golvvärmen under sommarhalvåret.

5. Åtgärda läckage – fort

Har ett läckage uppstått i toaletten eller står kranen och droppar? Då är det viktigt att åtgärda problemet så fort som möjligt. Det orsakar nämligen stor vattenförbrukning – helt i onödan. På ett år kan en läckande toalett dra 400 000 liter vatten, vilket motsvarar 2 700 badkar. En vattenkran som står och droppar kan bli upp emot 55 liter per dygn – 20 000 liter vatten per år.*

6 Investera i en handdukstork med timer

Några enkla knapptryck är allt som behövs för att undvika att handdukstorken slukar energi. Med en inbyggd timer och minnesfunktion kan du styra handdukstorken utifrån behov och vanor, och upprepa mönstret varje dag. Källa: Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Utvalda produkter