Möt en medlem: Mikael Persson från Stora Mellby Rör AB

En stor framgångsfaktor för Stora Mellby Rör AB är att medarbetarna äger och driver företaget tillsammans. Delägaren Mikael Persson har arbetat på företaget sedan 1980.

Mellby_ror.JPG

Stora Mellby Rör AB, som grundades 1944, ägs av 30 av de totalt sett 40 anställda. Mikael Persson har suttit som ordförande i styrelsen sedan mitten på 90-talet, men hans resa på bolaget började långt innan dess.

– Min pappa, som arbetade som montör på Stora Mellby Rör, ordnade ett sommarjobb till mig här under gymnasietiden. Jag var dock mer intresserad av ekonomi och administration än av rörmokeri, och blev därför erbjuden en administrativ roll på bolaget efter studenten.


Självgående montörer
Trots att han inte har titeln vd på pappret har Mikael, i rollen som ordförande, ändå det övergripande ansvaret för Stora Mellby Rör samt dotterbolaget Alingsås Rör AB och filialen Stora Mellby Rör i Trollhättan AB. Han berättar att det finns många fördelar med att vara ett medarbetarägt bolag.

– Det blir ett annat typ av engagemang i företaget när de flesta är delägare. Vi har många självgående montörer som tar in egna jobb och som har egna kontakter med lokala byggare såväl som privatpersoner.


Stor marknad för värmepumpar
Under årens lopp har Stora Mellby Rörs verksamhet utvecklats och förändrats. Från att framförallt göra installationer av centralvärme och vatten hos lantbrukare på 40- och 50-talet, arbetar bolaget idag främst mot villaägare.

– Runt 85 procent av våra projekt är ute hos villaägare, och resterande 15 procent är B2B.

Stora Mellby Rör har ingen butik, men däremot en utställning dit kunder kommer för att få hjälp. Förutom att utföra badrumsrenoveringar, som bolaget gör som underleverantör till lokala byggare, ligger fokus bland annat på ROT-arbeten och att installera vattenfilter till fastigheter med egna brunnar.

– Sedan är värmepumpsinstallationer en stor marknad för oss.  Just nu är det till exempel många som vill byta ut sina gamla värmepumpar.

Mikael berättar att de även gör en hel del större jobb mot bland bostadsrättsföreningar. Exempelvis har företaget gjort ett projekt i Vårgårda där de kompletterade upp en värmepumpsanläggning i en bostadsrättsförening bestående av 30 huskroppar.

– Vi har även installerat ett antal värmepumpar till Fyrstads Flygplats och Kobergs Godsförvaltning, för att bara nämna ett par exempel av många.


Var med och startade REKO
När det kommer till marknadsföring behöver de enligt Mikael inte göra så mycket, utan de tre bolagen är redan så pass välkända i kommunerna där de verkar.

– Vi annonserar dock ibland i lokaltidningen samt digitalt, men våra bästa reklampelare är de 30 servicebilar som kör runt ute i bygden med vår logga. Sedan är vi också med i de kampanjer som Comfort anordnar för att våra kunder ska se att vi är en del av kedjan.


Stora Mellby Rör AB har varit med i Comfort sedan sammanslagningen med REKO år 2006.

– Vi var med och startade REKO på 70-talet och när de slogs samman föll det sig naturligt att vi blev en del av Comfort. Det finns många fördelar med att ingå i en branschorganisation. Dels finns det alltid någon som kan komma med stöttning och råd, dels får man fördelaktiga inköpsavtal samt tillgång till utbildning och samverkan. Jag har bland annat tagit hjälp av Comfort för att utbilda våra montörer inom ekonomi.


Slutligen, vad ser du fram emot under 2021?

– Att vi alla ska bli vaccinerade och kunna umgås igen. Det jag gillar mest med mitt jobb är att träffa mina arbetskamrater och våra kunder, så det har jag verkligen saknat. Sedan hoppas jag att vi fortsätter att utvecklas som företag, inte på så sätt att vi blir större, utan att vi blir bättre och bättre på det vi gör.