• Sveriges största VVS-kedja
 • Säker vatteninstallation
 • Hemleverans med installation
Comfort
usp

Hemleverans med installation

Frågor & svar

 • ALLMÄNT

  Här hittar du svaren på frågor av allmän karaktär:

 • Hur funkar ROT-avdraget?

  Med ROT-avdraget får du dra av 30% av arbetskostnaden, eller upp till 50 000 kronor, när du gör reparationer i villa eller fritidshus. Avdraget gäller per person, så är ni två ägare kan ni dra av upp till 100 000 kronor på Comforts arbete. Skattereduktionen gäller för reparationer, ombyggnad och tillbyggnad. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

 • Vem auktoriserar en VVS-installatör? Och vad innefattar auktorisationen?

  En auktorisation betyder att företagen som är auktoriserade uppfyller vissa krav. Säker Vatten ställer kraven, och kontrollerar även att de uppfylls.
  För att få en säker vatteninstallation som följer de bygg- och branschregler som gäller behöver VVS-företagen som utför dem vara auktoriserade. Företag som uppfyller kraven på utbildning och erfarenhet kan ansöka med hjälp av dessa ansökningshandlingar och få mer information här. 
  För att kunna utföra en säker vatteninstallation som följer de gällande bygg- och branschreglerna måste handlingarna visa det, och installationen ska vara projekterad som en sådan. Här kan du läsa mer om kraven samt hur det går till att ansöka om auktorisation hos Säker Vatten http://www.sakervatten.se/auktorisation-av-vvs-foretag

 • Hur ser era garantier ut?

  När ett arbete är klart bokar våra montörer ett möte där man gemensamt går igenom det som är gjort. Du får generösa garantier på både produkter och utfört arbete. Du har också möjlighet att teckna Comforts Trygghetsgaranti för att känna dig extra trygg. Läs gärna mer om vad som ingår när du beställer ett badrum från någon av våra medlemsföretag. https://www.comfort.se/privat/comfort-fardigt-badrum/

 • Jag tänkte investera i en ny värmeanläggning. Erbjuder ni delbetalning?

  Absolut. Vi har ett samarbete med Klarna samt Ecster som erbjuder en rad olika finansieringslösningar. Ställ frågan till ditt lokala Comfortföretag som hjälper de dig med en bra lösning.

 • Vad är Comfort-Kollen?

  Comfort-Kollen är en tjänst som är till för att skydda dig mot obehagliga överraskningar som vattenläckage och onödigt höga energikostnader. Vi kommer hem till dig och går igenom ditt tappvatten- och värmesystem med hjälp av en checklista. Checklistan är till för att du som kund ska få en tydlig överblick över vad som fungerar bra eller vad som fungerar mindre bra i ditt tappvatten- och värmesystem. Läs mer om vad som ingår när du bokar Comfort-kollen: https://www.comfort.se/privat/comfort-kollen/

 • INSTALLATIONSFRÅGOR/RÖRMOKARHJÄLP

  Här finner du frågor rörande installation och rörmokarhjälp

 • Hjälp, vi har stopp i avloppet! Vart vänder jag mig?

  För att snabbt få hjälp när det är stopp i avloppet vänd dig till något av våra lokala Comfort-företag. Här finns vi.

  När du vänder dig till oss på Comfort kan du lita på att allt arbete utförs på ett fackmässigt sätt, av behöriga montörer certifierade i enlighet med Säker Vatten – ett regelverk framtaget för VVS-branschen.

 • Jag skulle vilja byta min WC-stol. Hur gör jag?

  Om du vill byta din WC-stol mot en ny så kan du välja mellan en mängd WC-stolar med olika utseende och funktioner i vår e-handel. Där kan du också välja att få WC-stolen installerad genom att välja vår Installerat & Klart-tjänst där installationen ingår i priset. Läs mer om Installerat & Klart.

 • Jag har köpt en blandare till köket, kan ni installera den åt mig?

  Visst kan vi installera din blandare som du har köpt. Kontakta ditt närmaste Comfort-företag för att få ett pris på installationen. Här finns vi.

 • BADRUMSRENOVERING

  Vanliga frågor kring badrumsrenoveringar:

 • Vi ska renovera hela vårt badrum. Kan ni hjälpa oss med allt som behöver göras?

  Ja, inom konceptet Comfort Färdigt Badrum hjälper vi dig hela vägen från idé, skiss, 3D-ritning, materialval till slutkontroll.

  Ett badrumsbygge kräver många olika hantverkare. Hos oss får du en projektledare som samordnar hela renoveringen från början till slut. Tack vare behöriga elektriker, utbildade snickare, målare, plattsättare och Comforts certifierade rörmontörer kan du känna dig trygg med att arbetet utförs professionellt, i rätt ordning och inom en rimlig tidsplan. Läs mer om Comfort Färdigt Badrum här.

  Kontakta ditt närmaste Comfort-företag för utförlig offert. Här finns vi:

 • Hur lång tid tar det att renovera ett badrum?

  Det tar ca 4–6 veckor att renovera ett badrum beroende på storlek och utförande.

 • Får man renovera ett badrum själv?

  Ja, men vi rekommenderar inte att du gör det. Anlita alltid ett certifierat och tryggt företag som har koll på vilka regler som gäller och har utbildade och certifierade montörer. Kontakta närmaste Comfort företag så berättar vi gärna hur vi jobbar.

 • Vad kostar ett badrum?

  Det är såklart väldigt olika beroende på vilka material och vilken inredning man väljer men en bra tumregel är ca 25–35 000 kronor per kvadratmeter.

 • Hur går ni tillväga vid renovering av badrum? Får man någon ”plan” för hur ni jobbar?

  Vi på Comfort har ett eget koncept som vi kallar ”Comfort färdigt badrum”. Det är en helhetslösning där vi ansvarar för hela din renovering. Det innefattar ett arbetssätt som vi utvecklat för att du som kund ska veta vad som ingår i leveransen och känna dig så trygg som möjligt. Du får en detaljerad, skräddarsydd offert som innefattar rivning, underarbete, produkter, installation, städning och projektledning av hela arbetet. Plus en tydlig tidplan. Läs gärna mer här https://www.comfort.se/privat/comfort-fardigt-badrum/

 • När ni renoverar mitt badrum. När kommer hantverkarna vara på plats? Ungefär hur många timmar per dag?

  Väljer du att köpa ett badrum från Comfort så kommer du som kund att få en detaljerad plan över hur arbetet kommer att gå till och när det förväntas vara klart. Läs mer om Comfort Färdigt Badrum: https://www.comfort.se/privat/comfort-fardigt-badrum/

 • Går det att vara hemma när hantverkaren är på plats?

  Ja, självklart så går det jättebra. Det är upp till kunden. Om man inte vill vara hemma rekommenderar vi att man kollar upp hantverkaren eller företaget innan. Detta kan du göra genom att kontakta Kronofogden eller Skatteverket. Be hantverkaren om försäkringsbevis och intyg på att hen är behörig. Risken kan annars vara att hantverkaren går i konkurs innan arbetet hos dig är klart eller inom din reklamationstid.

 • Kommer jag att ha tillgång till vatten i exempelvis köket trots att ni renoverar mitt badrum?

  Vi försöker så långt det går att se till att du alltid har vatten i resten av bostaden under renoveringen av ditt badrum. Däremot behöver hantverkaren oftast stänga av vattnet i hela bostaden under kortare perioder.

 • Blir det dammigt i min lägenhet under renoveringen?

  Det finns alltid en risk för att damm letar sig in i lägenheten, framförallt under arbetet med rivning, men vi gör såklart vårt bästa för att minimera detta.

 • Hur länge ”håller” ett badrum? När måste jag byta ut det igen?

  Det beror helt på vilket slitage ditt badrum utsätts för. Tätskiktet som förhindrar att vatten tränger in i kringliggande konstruktioner bedöms ha en livslängd på ca 25-30 år.

 • Kan man ha ett vanligt vägguttag i ett badrum?

  Numera är det tillåtet att installera uttag för 230 volt, om uttaget är skyddsjordat och skyddas av en jordfelsbrytare. Vägguttagen får endast vara placerade på vissa platser i ett badrum. Om badrummet saknar eluttag ska du inte dra in en skarvsladd som är ansluten i ett eluttag i ett närliggande rum. Det är farligt och kan leda till olyckor. En auktoriserad elinstallatör vet var uttagen kan placeras. En del arbeten får du enligt lag inte göra själv. Om du skulle utföra el- och VVS-arbeten själv kan det bli försäkringsproblem om det skulle uppstå en olycka. Det är viktigt att all elinstallation i badrum är korrekt utförd och att den är korrekt underhållen. Därför kräver ellagstiftningen att elinstallationer av starkströmsanläggningar ska utföras av elinstallatör.

 • Är spotlights det bästa att ha i ett badrum? Eller går det att ha ”vanliga” lampor?

  Det går jättebra att komplettera spotlights i taket med snygga lampor exempelvis ovanför badrumsspegeln. Var dock noga med att du väljer belysning som har rätt IP-klassning. IP klassningen avgör hur fukt/vattentät en armatur är.

 • Får man sätta tapet i hela badrummet och vad krävs det för tätskikt under?

  Fuktspärr är det viktiga i badrummet och det måste alltid in. Våtrumstapet är anpassad för fuktiga utrymmen och kan användas i hela badrummet. Vanlig tapet (papp- eller tygtapet) förekommer i badrum, men det är inte något vi på Comfort rekommenderar våra kunder, då den i kontakt med fukt så småningom kommer att luckras upp. Och i duschhörn eller vid badkar sätter vi inte det. Om man ändå vill ha vanlig tapet i andra delar av badrummet så finns det en bra och hållbar lösning där man sätter måttanpassat glas utanpå, men det kostar lite mer.

 • Får man sätta våtrumstapet själv eller måste det vara auktoriserad fackman? Kan den sättas på befintlig våtrumstapet?

  Man kan sätta våtrumstapet själv. Däremot måste arbetet utföras enligt branschreglernas rekommendationer för att det ska vara en godkänd installation. Och nej, man måste ta bort den gamla våtrumstapeten och spackla nytt innan man sätter upp ny. Annars blir det fuktspärr på fuktspärr och risk för luftbubblor.

 • PRODUKTFRÅGOR

  Här finns frågor och svar gällande produkter, val och installation:

 • Måste golvbrunnen eller WC vara på samma ställe när man renoverar badrummet eller kan man ändra rören?

  De flesta rör/avlopp går att flytta. Däremot är det viktigt att man följer Säker vattens regler/rekommendationer för avstånd mot väggar etc. Läs mer på Säker vattens hemsida om vad som gäller www.sakervatten.se

 • Ska jag välja elektrisk eller vattenburen golvvärme?

  Vi rekommenderar att du installerar vattenburen golvvärme om du redan har ett vattenburet värmesystem. I vissa fall t ex om ditt badrum är väldigt litet kan det dock bli mer ekonomiskt att installera el-golvvärme. Rådgör med din närmaste Comfortör om vad som passar ditt badrumsgolv bäst. 

 • Ska jag välja elektrisk eller vattenburen handdukstork?

  Det är i mångt och mycket en smaksak. Om din bostad har ett vattenburet värmesystem så rekommenderar vi en vattenburen handdukstork. Dock så är dagens handdukstorkar som drivs med el väldigt strömsnåla så det går utmärkt att även välja en sådan. Var dock noga med att kolla så att den du väljer har en bra energiklassning.

 • Drar en el-handukstork mycket ström?

  Dagens moderna elektriska handukstorkar drar väldigt lite ström. Var dock noga med att välja en som har en bra energiklassning.

 • Kommer jag att spara energi/vatten på att byta till modernare blandare och WC?

  Ja, dagens moderna blandare och WC använder betydligt mindre vatten än vad de gjorde tidigare.

 • Spelar det någon roll vilka kakelplattor jag väljer?

  Nja, det är till stor del en smaksak. När det gäller storlek på plattorna kan man behöva anpassa beroende på badrummets storlek. I vissa fall kan man behöva ta mindre plattor för att få till och få snyggare fall/lutning på golvet för att vattnet ska rinna bort. Vi rekommenderar att du väljer plattor från en seriös leverantör med produkter av bra kvalitet så att ditt badrum håller sig fint under många år framöver. 

 • Spelar det någon roll hur bred fogen är?

  Ja, alla tillverkare av kakel- eller klinkerplattor har rekommenderade fogbredder. Generellt kan man säga att en fog bör vara mellan 2-6 mm.

 • Ska jag välja en vägghängd eller golvstående WC?

  Generellt kan man säga att med en vägghängd WC är det lättare att städa och hålla rent eftersom golvet under WCn är fritt från rör och anslutningar. En vägghängd WC kräver dock lite mer arbete vid monteringen samt tar större plats. En del av WCn byggs in. Beroende vad du har för WC innan behöver man ta hänsyn till befintliga rördragningar. WC-stolarna finns i olika dimensioner. Väljer man en golvstående WC finns alternativen för limning och med skruvhål. Vi på Comfort rekommenderar att du rådgör med en certifierad montör innan byte av ny WC.  

 • Säljer ni måttanpassade duschväggar?

  Ja, de flesta av våra leverantörer erbjuder olika mått, typ av glas, handtag etc. Du väljer själv kombination och utförande bland våra svängda, välvda eller raka väggar. Kontakta oss så hjälper vi dig.

 • VÄRME & ENERGI

  Här finner du frågor kring Värme & Energi:

 • Vi vill få ner energikostnaden i vårt hus. Vilken är den bästa lösningen?

  Vi kan hjälpa er med förslag och offert för att optimera er värme- och energianvändning. Comfort erbjuder lösningar som effektiviserar energianvändningen, håller ned dina kostnader och gör nytta för miljön. Med hög teknisk kompetens kring uppvärmning och energibesparing kan vi hjälpa dig att trimma ditt värmesystem, byta från direktverkande el till vattenburen värme, byta radiatorer, blandare, installera värmepumpar och vattenburen golvvärme. Vi kan till och med installera solpaneler.

  Kontakta ditt närmaste Comfort-företag för förslag och offert. Här finns vi.

 • Hur mycket pengar kan jag spara per år om jag väljer att installera en värmepump?

  Det varierar beroende på vilken typ av uppvärmning du har idag. Exempelvis fjärrvärme, olja, el eller gas. Men en bra tumregel är att en bergvärmepump kan spara upp till 80% och en luft/vatten pump kan spara upp till 60% av din nuvarande energikostnad.

 • Kan ni hjälpa mig att serva min värmepump?

  Självklart kan vi göra det. Kontakta ditt lokala Comfortföretag så hjälper de dig med servicen på din värmepump. Här finns vi: https://www.comfort.se/privat/har-finns-vi/?search=

 • Jag har precis köpt ett hus och är osäker på om mitt värmesystem fungerar som det ska. Kan ni hjälpa mig?

  Absolut! Boka gärna vår rådgivningstjänst Comfort-Kollen så kommer vi hem till dig och gör en översyn. Du får sen ett underlag med förslag på åtgärder samt fasta priser vad produkt samt utbyte kostar. Läs mer om Comfort-kollen: https://www.comfort.se/privat/comfort-kollen/

 • Jag måste byta ut min befintliga värmepump. Kan ni hjälpa mig?

  Absolut. Du kan boka utbyte av din befintliga värmepump direkt här på comfort.se eller så kontaktar du ditt lokala Comfortföretag så hjälper vi dig. Oavsett om du vill byta ut en befintlig värmepump eller vill byta från el, olja eller fjärrvärme hjälper vi dig att hitta rätt värmelösning.

 • Hur många år tar det innan min värmepump har "betalt" sig?

  Den betalar sig normalt inom 5-10 år i jämförelse med andra uppvärmningsalternativ.

 • Hur lång livslängd har en värmepump?

  En normal livslängd är ca 15-20 år på en värmepump.