Välja rätt köksblandare

Välja rätt köksblandare

Att tänka på när du väljer köksblandare

Ska du bygga nytt kök eller bara byta ut en gammal trög och kanske läckande köksblandare mot en ny? Välj med omsorg! Utbudet är stort med olika tillval och funktioner. Tänk på att blandaren, förutom att vara snygg och driftsäker, också ska vara smidig att öppna/stänga och lätt att hålla ren.

Förutom att vattenkranen ska fungera optimalt är det också viktigt att välja en modell som passar din diskbänk. Även storleken på själva blandaren är av betydelse då du till exempel kan behöva svängrum för att komma in med större grytor. Och är du allergisk mot metall kan du välja en köksblandare med ugnshärdad lackyta. För att underlätta ditt val har vi listat ett antal saker du bör tänka på.


Köksblandare hos Comfort

Att välja rätt modell
Det finns flera modeller av köksblandare. Väggmonterade blandare är framförallt vanliga inom restaurang och storhushåll men på senare år har de blivit ett trendigt inslag även i privata hem. Fördelen är att du kan bestämma hur högt upp kranen ska sitta och att den lämnar hela bänkytan fri.

Ytterligare alternativ är blandare utrustande med en så kallad restaurangdusch. Häftigt och praktiskt, men kan vara svåra att hålla rena.

Köksblandare hos Comfort

Ergonomiska spakar och vred
Många väljer tvågreppsblandare för utseendets skull men de flesta föredrar ändå en engreppsblandare. Det har flera fördelar, inte minst för att det bara behövs en hand för att få till rätt temperatur. Vissa blandare har så lättrörliga handtag att det till och med går att sätta på och stänga av vattnet med armbågen, vilket är extra smidigt om båda händerna är upptagna. 

För säkerhets skull
Du vill inte chansa och riskera fuktskador. Välj därför blandare med automatisk självstängande diskmaskinsventil som gör att risken att drabbas av en vattenläcka mellan diskmaskinen och blandaren minimeras.

Om du har små barn i huset kan du välja en köksblandare med skållningsskydd. Då kan du ställa in en låg, ofarlig maxtemperatur på såväl köksblandare som duschblandare och badkarsblandare.

Eller välj en beröringsfri köksblandare som är bra för hygienen i köket och du kan själv ställa in temperaturen på en behaglig nivå.  

Miljövänligt komfortflöde
Det finns även köksblandare med möjlighet att begränsa flödet för att spara vatten och därmed energi. Det förinställda ”komfortflödet” är tillräckligt för exempelvis diskning och funktionen är i regel helt justerbar för individuell anpassning.

Köksblandare hos Comfort

Materialval
Vilket material din blandare ska ha är en smaksak. De flesta köksblandare är i rostfritt stål eller förkromad mässing och kan vara borstat eller blankt. Mässing är ett vackert alternativ, även om dessa köksblandare är något dyrare. Fundera på vilken färg och vilket formspråk som passar hemma hos dig?

Satsa på en kvalitetskran
Oavsett behov bör du prioritera kvalitet så håller blandaren i längden. Även om den skulle börja droppa brukar det räcka med att byta packningar. Det är dessvärre svårt att bedöma kvaliteten på en köksblandare enbart genom att granska dess yttre. Blandare ska vara typgodkänd, vilket framgår av förpackningen, och borgar för god funktion och säkerhet. Det är även viktigt att den tål rätt tryck – minst 10 bar. Använder du en undermålig blandare gäller inte hemförsäkringen om olyckan är framme.

Kom gärna förbi närmaste Comfort-butik så hjälper vi dig att hitta och installera den bästa köksblandaren bland blandare.

Hitta ditt närmaste Comfort-företag