Varmvattenberedare (mindre)

Hur länge håller en varmvattenberedare och när är det dags att byta ut den? Livslängden på varmvattenberedare varierar stort, men generellt kan det vara bra att köpa en ny ca vart 15:e år. Det mesta av energiräkningen går åt till varmvattenberedaren, det är därför viktigt att köpa en beredare efter hushållets behov.

 

Ta del av vårt utvalda sortiment från Metro Therm i olika storlekar! Vi kan hjälpa dig med driftsättning och montering, boka med installation.

Kategori
Varumärke
Yta
Egenskap
  • Rensa filter
  • Filtrera efter...

    • Kategori

    • Varumärke

    • Yta

    • Egenskap

Varmvattenberedare värmer det vatten som ska användas i ditt hem vid tvätt, bad, dusch och liknande. Vi tar den oftast för given och låter den utföra jobbet år efter år utan att ägna den en tanke, men ibland behöver den omsorg eller så kanske du behöver införskaffa en ny. Generellt kan det vara bra att köpa en ny om den gamla är över 15 år. Passa på om du ska renovera eller flytta den gamla.

 

Storleken - hur stor bör varmvattenberedaren vara?

Storleken på varmvattenberedaren bör anpassas efter hur stort hushållet är. För ett hushåll med fyra personer brukar en varmvattenberedare på 200 liter räcka. Är man fler än fyra eller har vanor som drar mycket vatten, exempelvis långa duschar kan det behövas en 300-liters beredare. En dusch drar ungefär 10 liter vatten per minut, ett badkar runt 150 liter och en diskho cirka 15 liter. Vår generella rekommendation är att välja en något större modell än dagsbehovet eftersom den största energiförbrukningen beror på vattenuttaget snarare än storleken på beredaren.

 

Det finns tre vanliga typer av varmvattenberedare: Emalj med offeranod, rostfritt stål och koppar. Varmvattenberedarens tryckkärl är i konstant kontakt med vatten och med tiden sliter detta ner materialet i beredaren. Har beredaren fel material i förhållande till vattenkvaliteten förkortas beredarens livslängd. Vad som passar just hos dig beror på vattenkvaliteten där du bor. Förutom vattenkvaliteten påverkas valet av varmvattenberedaren också av hur ditt hus värms upp. Saknar huset vattenburet uppvärmningssystem och värms upp av el behövs en varmvattenberedare som själv kan producera varmvatten. Varmvattenberedaren kan placeras på flera ställen i huset, men det måste finnas en fungerande golvbrunn och tätskikt i det utrymme där varmvattenberedaren ska installeras. Enligt gällande föreskrifter krävs en certifierad montör för installationen. Fråga gärna oss.