• Stanna i din Comfort-zon - Handla på comfort.se!
  • Var med oss och rena vattnet i SOS Barnbyar
  • Just nu Höstkampanj - gäller tom 18/10
Comfort Comfort
usp

Stanna i din Comfort-zon. Handla online.

Comfort Magazine

Laga sommarens måltider ute i ett härligt utekök

Inspiration & Trender

Få ut maximalt av din trädgård och sommaren genom att flytta ut köket i det gröna. Det kan snabbt bli ditt nya favoritställe under ljumna sommarkvällar och sköna dagar. Här är några saker som är bra att tänka på när du bygger ett utekök.

Vår och sommar innebär en längtan efter alla smaker och dofter som våra bär, frukter och primörer erbjuder. Om du har en trädgård, varför inte njuta av att både laga och äta maten under bar himmel? Att fixa ett utekök behöver inte innebära stora kostnader – utan går att ordna i olika prisklasser.

– Det ska vara enkelt, säger Christel Kannerling, butikschef på Comfort i Ljungby.

 

Hur du arrangerar din matlagningsplats i trädgården beror på dina behov och förutsättningar. Är det i villaträdgården, på torpet eller på altanen i stan? Oavsett är det bra att tänka på placeringen så att det blir praktiskt och har en smidig förbindelse med ditt kök inne. Många föredrar nog också ett läge utan insyn och när du vill ha skydd för sol och regn kan du enkelt spänna upp en segelduk.

 

Så drar du fram vatten

Tillsammans med grillen, matplatsen, kryddträdgården och vilohörnan är det också bekvämt att ha en kran där du kan spola vatten.

– Det är praktiskt att ha en vattenledning fram, men det är viktigt att anpassa den efter vårt svenska klimat med kalla vintrar. Det får inte vara något vatten som står och fryser. Det är lätt att lockas av trender från USA och Europa, men tänk på att vi inte har samma förutsättningar som dem, säger Christel Kannerling.

 

Funktion och användbarhet är hennes recept på ett lyckat köksprojekt.

– Det enklaste är en kran med ett vred för på och av och som är kopplad till trädgårdsslangen med kallt vatten. Sätter du på en standardmodell av kran för köket får du vara beredd på att ta in den på vintern så att den inte riskerar att frysa sönder. Och vill du dra en fast ledning inifrån är det viktigt att den går att koppla ifrån och går att tömma ordentligt så att det inte stannar vatten i röret.

 

Hitta praktiska lösningar

För att kunna jobba smidigt i ditt utekök behövs också förvaringslösningar, avställningsytor och en diskho i arbetshöjd.

– Det finns många olika alternativ. Du kanske vill gjuta en bänk med en nedsänkt ho eller placerar en enkel diskho ovanpå. Det kan till exempel vara en porslinsskål av äldre modell som man hade att tvätta sig med förr i tiden, säger Christel Kannerling.

 

Använder du kranen bara för att skölja bär och grönsaker kan du enkelt leda ut vattnet, men tänker du dig att du ska kunna diska då är det viktigt att du ordnar med en hållbar avloppslösning.

 

Koppla ihop med en utedusch

Ett tips är också att anlägga en utedusch i anslutning till ditt utekök. Det finns många olika sätt att koppla ihop trädgårdsslangen och bygga mer eller mindre avancerade system. Duschen kan vara ett avstick och uteköket ett annat.

– Det du får tänka på då är att det blir lite mindre tryck om du kör alla grejer samtidigt. Springer ungarna och duschar när du ska skölja grönsakerna så kommer du märka det.

 

Behöver du tips och råd finns också din Comfort-butik som hjälper till med lösningarna.

– Vi hjälper dig att köpa eller bygga en kran för trädgården och förklarar hur man drar fram vattnet till ditt utekök, berättar Christel Kannerling.